Wyszukiwarka

wyszukiwanie zaawansowane
Bezodpadowa, zeroemisyjna technologia selektywnego oczyszczania śródlądowych wód powierzchniowych – projekt realizowany przez Konsorcjum „TURAWA", którego liderem i partnerem naukowym był Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, został wyróżniony Złotym Medalem podczas Międzynarodowych Targów Ochrony Środowiska POLECO w Poznaniu.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/zloty-medal-targow-poleco-dla-pomyslu-naukowcow-upwr-3910.html
Prof. Mirosław Anioł Sposób otrzymywania 1,3-diarylo-propan-1-onu 2’-hydroksy-4-butylochalkon i sposób otrzymywania 2’-hydroksy-4-butylochalkonu 2’-hydroksy-4-propoksychalkon i sposób otrzymywania 2’-hydroksy-4-propoksychalkonu 2’-hydroksy-4-propylochalkon i sposób otrzymywania2’-hydroksy-4-propylochalkonu 3’-Amino-4-karboksychalkon i sposób otrzymywania 3’-amino-4-karboksychalkonu 2’-Amino-4-karboksychalkon i sposób otrzymywania 2’-amino-4-karboksychalkonu Prof. Jerzy Bieniek Zestaw do (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/lista-zdobywcow-patentow--swieto-upwr--listopad-2019
Krzysztof Kotlarz jest na czwartym roku Szkoły Doktorskiej, którą rozpoczął po licencjacie. Przygotowuje się do obrony rozprawy doktorskiej napisanej pod kierunkiem prof. Joanny Szydy z Katedry Genetyki.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/krzysztof-kotlarz-doktorat-na-finiszu-4362.html
O swoich własnych kotach, małych i dużych kocich pacjentach leczonych w klinikach Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i dzikich kotowatych, których populacje starają się ratować opowiadają lekarze weterynarii UPWr.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/swiatowy-dzien-kota-kocie-gwiazdy-i-koci-lekarze-3471.html
Wiele osób, słysząc słowo dziekanat widzi oczami wyobraźni kilometrowe kolejki i naburmuszonych pracowników. 50 lat temu może i tak bywało, ale te krzywdzące stereotypy, które się utarły, już dawno nie są aktualne. Beata Małyska-Strzała, Monika Sentorek, Karolina Sendor, Alina Szczepaniak i Agnieszka Siedlecka-Baniak z dziekanatu Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt mówią o tym, jak jest dziś.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/dziekanat-wczoraj-i-dzis-3745.html
Jak mówi przysłowie, przez żołądek do serca. A u nas – do mózgu, bo studia na kierunkach dotyczących żywności rozwijają głównie ten organ. W menu UPWr oferuje technologię żywności i żywienie człowieka, technologię i organizację gastronomii, żywienie człowieka i dietetykę i zarządzanie jakością i analizę żywności. Bon appetit!
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/studia-zwiazane-z-zywnoscia-z-czym-to-sie-je-3849.html
Troje studentów Uniwersytetu Przyrodniczego zakwalifikowało się do programu TopMinds. To Igor Turkiewicz, Karolina Tkacz – doktoranci prof. Anety Wojdyło oraz Marta Kawicka z I roku weterynarii.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/studenci_upwr_w_programie_topminds-229.html
Pierwsze doświadczenia sadownicze pod szyldem UPWr prowadzono w gospodarstwie Psie Pole pozyskanym na rzecz uczelni w 1946 roku. Dzisiaj 20-hektarowa stacja badawczo-dydaktyczna w Samotworze to przede wszystkim miejsce badań naukowych i kształcenia studentów.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/sadownictwo_na_tym_sie_znamy-263.html
Profesor Bogusław Buszewski, światowej sławy chemik i przewodniczący Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, nie tylko o współpracy naukowców z biznesem.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/konwent_wsparcie_dla_uczelni-654.html
W życiu kieruje się zasadą z Dezyderaty – być w zgodzie ze wszystkimi, o ile to możliwe, nie wyrzekając się siebie. Adam Szewczuk chciał być lekarzem, ale zajął się naukowo ogrodnictwem i dzisiaj nie tylko o brzoskwiniach wie prawie wszystko.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/adam_szewczuk_w_zgodzie_ze_soba_i_z_ludzmi-719.html

Rezultaty: 1151 - 1160 z 147 podstron

  • 1
  • 115
  • 116
  • 117
  • 147