Katedra Technologii Fermentacji i Zbóż istnieje od 2017 roku. Powstała ona z połączenia Zakładu Technologii Fermentacji i Zakładu Technologii Zbóż działających na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności od początku jego działania. Do jej najważniejszych obszarów badawczych pracowników Katedry zaliczyć należy:
- projektowanie słodów specjalnych, brzeczek i koncentratów słodowych oraz ich wykorzystania w przemyśle spożywczym,
- określenie możliwości wykorzystania niekonwencjonalnych drobnoustrojów w procesach fermentacyjnych,
- optymalizację procesów technologicznych produkcji etanolu I i II generacji
- waloryzację produktów ubocznych przemysłu spożywczego z wykorzystaniem m. in. poprzez zastosowanie procesu fermentacji etanolowej,
- poprawę jakości wyrobów piekarskich, ciastkarskich oraz makaronowych z udziałem naturalnych dodatków funkcjonalnych lub wartościowych produktów ubocznych,
- opracowanie receptur i technologii wytwarzania produktów pochodzenia zbożowego w aspekcie leczenia i prewencji chorób cywilizacyjnych.
Kompetencje pracowników oraz wyposażenie aparaturowe Katedry pozwalają na prowadzenie badań naukowych w zakresie procesów fermentacyjnych i przetwórstwa zbóż oraz współpracę z zakładami przemysłu spożywczego o różnej specyfice.