Zarządzanie jakością i analiza żywności

Studia na kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności przygotowują specjalistów w zakresie analizy i oceny jakości produktów spożywczych oraz projektowania i wdrażania systemów zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Celem nauczania jest wykształcenie aktywnej postawy w rozwiązywaniu problemów oraz odpowiedzialności zawodowej i etycznej za jakość i bezpieczeństwo żywności. Absolwent tego kierunku uzyskuje wiedzę i umiejętności z zakresu technologii przetwarzania surowców roślinnych i zwierzęcych, doboru i wykorzystywania różnych technik analizy surowców, produktów i materiałów pomocniczych stosowanych w przemyśle spożywczym. Potrafi analizować problemy związane z zarządzaniem jakością żywności w kontekście oceny zgodności produktów spożywczych z przepisami prawnymi. Posiada umiejętność systemowego podejścia do zarządzania jakością i bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie produkcyjnym i usługowym. Efekty kształcenia uzyskane na tym kierunku umożliwiają podjęcie pracy zawodowej w przemyśle spożywczym i pokrewnych oraz instytucjach nadzorujących produkcję żywności. Absolwent jest przygotowany również do organizacji pracy w laboratoriach, doradztwa z zakresu systemowego zarządzania jakością żywności.

Sylabusy, Programy studiów, Plany studiów