Katedra Żywienia Człowieka

Katedra Żywienia Człowieka jest jedną z 8 Katedr na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Została utworzona decyzją Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w dniu 30 marca 2012 roku.

Pracownicy Katedry Żywienia Człowieka stanowią zespół naukowo-dydaktyczny profesjonalnie przygotowany do prowadzenia badań naukowych obejmujących trzy główne nurty badawcze:

  • ocena żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych,
  • ocena zawartości pierwiastków niezbędnych oraz toksycznych w produktach spożywczych,
  • projektowanie składu innowacyjnych produktów spożywczych o cechach funkcjonalnych.

Pracownicy Katedry Żywienia Człowieka prowadzą zajęcia dydaktyczne na I i II stopniu studiów na kierunkach: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, Biotechnologia oraz Żywienie Człowieka na Wydziale Nauk o Żywności, Ochrona Środowiska na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznego, Bezpieczeństwo Żywności na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt, Dietetyka na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Pracownicy Katedry stanowią także kadrę dydaktyczną Studiów Podyplomowych: Żywienie człowieka w profilaktyce zdrowotnej i Psychodietetyka.

W Katedrze realizowane są liczne projekty, m. in.:

  • „Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku II„. Priorytet IX – Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego. Program Operacyjny Kapitał Ludzki finansowany przez Dolnośląskie Centrum Informacji Zawodowej i Doskonalenia Nauczycieli w Wałbrzychu oraz Unię Europejską 2012-2015,
  • „Szkoła zdrowego żywienia„ finansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego oraz Kapitału Ludzkiego Narodowa Strategia Spójności 2012/13.
  • Psychologiczne, środowiskowe oraz społeczno-ekonomiczne uwarunkowania stanu zdrowia młodzieży gimnazjalnej z Wrocławia „Zdrowy gimnazjalista„. Projekt przewidziany na lata 2015-2017, realizowany przy współpracy z Gminą Wrocław: Departament Edukacji oraz Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego Wrocławia.
  • Warsztaty kulinarne – smakuj zdrowie. Projekt realizowany w ramach Dni Otwartych Funduszy Europejskich
  • I, II i III edycja „ABC Zdrowego Żywienia” jest ogólnopolskim projektem edukacyjno-badawczym, którego celem jest przeprowadzenie działań edukacyjnych, skierowanych głównie do dzieci i młodzieży oraz osób powyżej 65 roku życia. Wśród adresatów projektu/beneficjentów będą też osoby znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej, do których szczególne zastosowanie będzie miała idea, że zdrowe żywienie nie musi być drogie.

Program realizowany jest przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, we współpracy z ośrodkami akademickimi z:

  • Olsztyna – Wydział Nauk o Żywności, Katedra Żywienia Człowieka, Uniwersytet Warmińsko Mazurski w Olsztynie
  • Wrocławia – Wydział Nauk o Żywności, Katedra Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Krakowa – Wydział Technologii Żywności, Katedra Żywienia Człowieka, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Lublina – Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Gdyni – Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa, Katedra Usług i Handlu, Akademia Morska w Gdyni
  • Białegostoku – Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Białej Podlaski – Wydział Wychowania Fizycznego i Sportu, Akademia Wychowania Fizycznego w Białej Podlaskiej