Badania naukowe

Aktualnie realizowane projekty:

Międzynarodowe

  • „Synthetic microbial consortia-based platform for flavonoids production using synthetic biology (SynBio4Flav)” - projekt finansowany przez Komisję Europejską w ramach programu Horyzont 2020 (2019-2023)
  • „Mild Innovative Treatment for Wine Stabilization” – projekt finansowany przez Ministry of Education, University and Research (Włochy) i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (2021-2023)
  • “Investigate the water and soil quality at paddy field and design new bio-based solutions from Malaysia plants/fruits for paddy protection” University of Nottingham Malaysia, Faculty of Science and Engieering, Selangor Darul Ehsan Malaysia – project finansowany przez Ministry of Science, Technology and Innovation (Malezja) (2021)

Krajowe

  • „Opracowanie biotechnologicznej produkcji waniliny z wykorzystaniem produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego” – projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań
    i Rozwoju
    w ramach konkursu LIDER (2022-2025)
  • „Nowej generacji środki regulujące apetyt-użyteczne w opiece długoterminowej oraz kontroli masy ciała” – projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach konkursu LIDER (2021-2024)
  • „Związki lotne jako czynniki modyfikujące fermentację żwaczową, produkcję metanu
    i cechy funkcjonalne mleka krów” – projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki
    w ramach konkursu OPUS 20 (2021-2024)
  • „Nowe glikozydy flawonoidowe z atomem chloru o potencjalnej aktywności przeciwdrobnoustrojowej” – projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki
    w ramach konkursu PRELUDIUM 20 (2021-2024)
  • „Jakość zapachowa ziół jako efekt korelacji pomiędzy składem związków lotnych a materią roślinną – określona na przykładzie roślin z rodzaju Mentha” - projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki w ramach konkursu PRELUDIUM 18 (2020-2023)
  • „Jak pachnie zakażenie wirusowe? Analiza lotnych związków organicznych oraz możliwości ich detekcji na modelach linii komórkowych oraz modelach mysich” – projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki w ramach konkursu SONATA 16 (2021-2023)
  • „Opracowanie nowej technologii suszenia sublimacyjnego z zastosowaniem hybrydowego dostarczania ciepła w aspekcie znaczącego ulepszenia produktu i zmniejszenia energochłonności procesu" – projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań
    i Rozwoju (
    2021-2023)
  • „Otrzymywanie i charakterystyka przeciwnowotworowa nowych analogów flawonoidów chmielu” - projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki w ramach konkursu OPUS 11 (2017-2022)
  • „Badanie właściwości fizykochemicznych i biologicznych glicerydów sterolowych oraz ich produktów powstających podczas termicznej oksydacji” - projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki w ramach konkursu OPUS 16 (2019-2023)

 Tematyka badawcza:

  • Zastosowanie inżynierii genetycznej do konstruowania szczepów drobnoustrojów wykorzystywanych w biokatalizie
  • Wykorzystanie bezpiecznych mikroorganizmów o statusie GRAS w biotransformacjach użytecznych w przemyśle spożywczym
  • Biotransformacje flawonoidów, steroidów, terpenów i laktonów z udziałem grzybów strzępkowych i drożdży pod kątem zwiększenia ich aktywności biologicznej
  • Otrzymywanie związków bioaktywnych w wyniku biotransformacji na podłożu stałym,
    z wykorzystaniem surowców odpadowych różnych gałęzi przemysłu jako odnawialnego źródła węgla i energii dla mikroorganizmów (w tym genetycznie zmodyfikowanych)
  • Izolowanie, synteza oraz chemiczne i enzymatyczne modyfikacje fosfolipidów
  • Opracowywanie lipidowych nanonośników związków bioaktywnych
  • Chemoenzymatyczna synteza optycznie czynnych laktonów o aktywności biologicznej
  • Nowe immobilizowane enzymy jako biokatalizatory reakcji chemicznych
  • Wykorzystanie metod „zielonej chemii”, w tym rozpuszczalników głęboko eutektycznych (DES) do izolowania i enzymatycznej modyfikacji produktów naturalnych
  • Zastosowanie ekstraktów roślinnych o aktywności fungistatycznej jako naturalnych środków ochrony roślin
  • Jadalne owady jako „novel foods”; badanie wybranych właściwości odżywczych i funkcjonalnych owadów pod kątem zastosowania w przemyśle spożywczym i paszowym. Ocena wpływu skarmiania owadów na jakość frakcji tłuszczowej i właściwości sensoryczne.
  • Analizy ilościowe i jakościowe lotnych związków organicznych oraz olejków eterycznych izolowanych z ziół, przypraw i surowców spożywczych