Aktualnie realizowane projekty:
Międzynarodowe
- „Synthetic microbial consortia-based platform for flavonoids production using synthetic biology (SynBio4Flav)” - projekt finansowany przez Komisję Europejską w ramach programu Horyzont 2020 (2019-2023)
- „Mild Innovative Treatment for Wine Stabilization” – projekt finansowany przez Ministry of Education, University and Research (Włochy) i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (2021-2023)
- “Investigate the water and soil quality at paddy field and design new bio-based solutions from Malaysia plants/fruits for paddy protection” University of Nottingham Malaysia, Faculty of Science and Engieering, Selangor Darul Ehsan Malaysia – project finansowany przez Ministry of Science, Technology and Innovation (Malezja) (2021)
Krajowe
- „Opracowanie biotechnologicznej produkcji waniliny z wykorzystaniem produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego” – projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań
i Rozwoju w ramach konkursu LIDER (2022-2025)
- „Nowej generacji środki regulujące apetyt-użyteczne w opiece długoterminowej oraz kontroli masy ciała” – projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach konkursu LIDER (2021-2024)
- „Związki lotne jako czynniki modyfikujące fermentację żwaczową, produkcję metanu
i cechy funkcjonalne mleka krów” – projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki
w ramach konkursu OPUS 20 (2021-2024)
- „Nowe glikozydy flawonoidowe z atomem chloru o potencjalnej aktywności przeciwdrobnoustrojowej” – projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki
w ramach konkursu PRELUDIUM 20 (2021-2024)
- „Jakość zapachowa ziół jako efekt korelacji pomiędzy składem związków lotnych a materią roślinną – określona na przykładzie roślin z rodzaju Mentha” - projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki w ramach konkursu PRELUDIUM 18 (2020-2023)
- „Jak pachnie zakażenie wirusowe? Analiza lotnych związków organicznych oraz możliwości ich detekcji na modelach linii komórkowych oraz modelach mysich” – projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki w ramach konkursu SONATA 16 (2021-2023)
- „Opracowanie nowej technologii suszenia sublimacyjnego z zastosowaniem hybrydowego dostarczania ciepła w aspekcie znaczącego ulepszenia produktu i zmniejszenia energochłonności procesu" – projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań
i Rozwoju (2021-2023)
- „Otrzymywanie i charakterystyka przeciwnowotworowa nowych analogów flawonoidów chmielu” - projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki w ramach konkursu OPUS 11 (2017-2022)
- „Badanie właściwości fizykochemicznych i biologicznych glicerydów sterolowych oraz ich produktów powstających podczas termicznej oksydacji” - projekt finansowany przez Narodowe Centrum Nauki w ramach konkursu OPUS 16 (2019-2023)
Tematyka badawcza:
- Zastosowanie inżynierii genetycznej do konstruowania szczepów drobnoustrojów wykorzystywanych w biokatalizie
- Wykorzystanie bezpiecznych mikroorganizmów o statusie GRAS w biotransformacjach użytecznych w przemyśle spożywczym
- Biotransformacje flawonoidów, steroidów, terpenów i laktonów z udziałem grzybów strzępkowych i drożdży pod kątem zwiększenia ich aktywności biologicznej
- Otrzymywanie związków bioaktywnych w wyniku biotransformacji na podłożu stałym,
z wykorzystaniem surowców odpadowych różnych gałęzi przemysłu jako odnawialnego źródła węgla i energii dla mikroorganizmów (w tym genetycznie zmodyfikowanych)
- Izolowanie, synteza oraz chemiczne i enzymatyczne modyfikacje fosfolipidów
- Opracowywanie lipidowych nanonośników związków bioaktywnych
- Chemoenzymatyczna synteza optycznie czynnych laktonów o aktywności biologicznej
- Nowe immobilizowane enzymy jako biokatalizatory reakcji chemicznych
- Wykorzystanie metod „zielonej chemii”, w tym rozpuszczalników głęboko eutektycznych (DES) do izolowania i enzymatycznej modyfikacji produktów naturalnych
- Zastosowanie ekstraktów roślinnych o aktywności fungistatycznej jako naturalnych środków ochrony roślin
- Jadalne owady jako „novel foods”; badanie wybranych właściwości odżywczych i funkcjonalnych owadów pod kątem zastosowania w przemyśle spożywczym i paszowym. Ocena wpływu skarmiania owadów na jakość frakcji tłuszczowej i właściwości sensoryczne.
- Analizy ilościowe i jakościowe lotnych związków organicznych oraz olejków eterycznych izolowanych z ziół, przypraw i surowców spożywczych