badania nutrigenomiczne (wpływ diety na molekularne mechanizmy funkcjonowania organizmu, określenie wpływu mutacji genetycznych i polimorfizmów na kształtowanie odpowiedzi metabolicznej organizmu na składniki odżywcze, personalizacja zaleceń dietetycznych oparta na założeniach nutrigenetyki/nutrigenomiki, identyfikacja nosicielstwa alleli odpowiedzialnych za różnice genetyczne w celu tworzenia planów żywieniowych i rozwoju dietetyki spersonalizowanej)
badania z zakresu dietetyki i dietetyki klinicznej (ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia osób zdrowych i chorych, opracowanie strategii postępowania dietetycznego u osób zdrowych oraz w wybranych jednostkach chorobowych i stanach klinicznych, opracowywanie spersonalizowanych modeli interwencji żywieniowej z uwzględnieniem suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, żywienie enteralne i parenteralne, postępowanie dietetyczne i terapie żywieniowe w chorobach neurodegeneracyjnych, neurologicznych, onkologicznych i innych jednostkach chorobowych, ocena wpływu immunomodulacyjnych składników pokarmowych na przebieg ciąży oraz funkcje metaboliczne i rozwojowe noworodków, niemowląt i dzieci, ocena wpływu dietoterapii u osób w różnym wieku i stanie fizjologicznym na poprawę jakości życia, a także jako jedna z metod niefarmakologicznego leczenia przewlekłych chorób niezakaźnych)
badania aktualnych uwarunkowań sposobu żywienia i stanu odżywienia w dynamicznie zmieniającym się świecie (ocena uwarunkowań środowiskowych, psychospołecznych i socjoekonomicznych sposobu żywienia wybranych grup ludności, szczególnie dzieci i młodzieży oraz osób starszych, a także kobiet w ciąży i karmiących oraz ocena żywności i żywienia w aspekcie ich znaczenia dla ochrony zdrowia ludzi)
badania składu, wartości odżywczej i funkcjonalnej oraz wpływu procesów technologicznych na wybrane parametry jakości zdrowotnej surowców, produktów i dodatków oraz prowadzenie prac B+R i wdrożeniowych w kierunku wykorzystania nowych składników żywności
badania konsumenckie trendów spożycia różnych rodzajów żywności, postaw i preferencji pokarmowych w odniesieniu do wybranych rodzajów żywności, ze szczególnym uwzględnieniem żywności o cechach funkcjonalnych
badania wpływu spożywania składników pokarmowych na markery biochemiczne stanu odżywienia w kontekście występowania i ryzyka chorób cywilizacyjnych na tle wadliwego żywienia
zastosowanie metod informatycznych w technologii żywności i żywieniu człowieka, projektowanie baz danych, zastosowanie w TŻiŻCz internetu rzeczy (IoT) sztucznej inteligencji (uczenia maszynowego), analizy obrazów komputerowych, itp.
badania działania różnych czynników w procesie produkcji potraw oraz analiza trendów w nowoczesnej gastronomii (np. w aspekcie wpływu rozwoju pandemii na funkcjonowanie rynku usług HoReCa)
realizacja zadań w ramach WZB Żywność i zdrowie (Food&Health)