Badania naukowe

Problematyka badawcza

  • Badania składu chemicznego surowców roślinnych z upraw ekologicznych i konwencjonalnych
  • Oznaczanie i identyfikacja polifenoli w owocach, warzywach i ziołach.
  • Enzymatyczne i nieenzymatyczne reakcje polifenoli w produktach owocowych.
  • Właściwości przeciwutleniające polifenoli z owoców, warzyw i ziół.
  • Technologie soków owocowych bogatych w bioflawonoidy.
  • Preparaty barwników antocyjanowych i związków polifenolowych.
  • Mikroenkapsulacja związków bioaktywnych.
  • Zastosowanie nanoemulsji.
  • Zagospodarowanie odpadów z owoców i warzyw.
  • Wpływ preparatów enzymatycznych na jakoś i wydajność soków z owoców i warzyw.
  • Badania żywności funkcjonalnej pochodzenia roślinnego
  • Biodostępność związków bioaktywnych w trakcie symulowanego trawienia in vitro
  • Określenie potencjału przeciwutleniającego, przeciwcukrzycowego, przeciwotyłościowego, przeciwstarzeniowego i przeciwzapalnego

Podstawowe analizy składu chemicznego

  • Sucha masa [PN-90/A-75101/03]
  • Ekstrakt [PocketPal, Atago]
  • Kwasowość czynna i miareczkowa [PN-90/A-75101/04]
  • Kwas askorbinowy [PN-90/A-75101/11]
  • Popiół [PN-90A-75101/08]
  • Pektyny [met. Morrisa]

 Analizy właściwości fizycznych

  • Lepkość [lepkościomierz DV-II+ PRO, Brookfield]
  • Zmętnienie [mętnościomierz HI 93703, HANNA]
  • Barwa [ColorQuest XE, HunterLab]
  • Aktywność wody [LABMASTER, Novasina]

 Analizy spektrofotometryczne

  • Polifenole ogółem
  • Antocyjany ogółem
  • Karotenoidy ogółem
  • Chlorofil a i b
  • Oznaczanie zaawansowanych produktów reakcji Maillarda (związki fluorescencyjne)
  • Oznaczanie końcowych produktów reakcji Maillarda (indeks brązowienia)
  • Właściwości antyglikacyjne in vitro
  • Właściwości przeciwzapalne:
    • COX 1
    • COX 2
  • Właściwości przeciwutleniające:
    • DPPH
    • ABTS
    • FRAP
    • ORAC
    • QUENCHER

 Analizy HPLC, UPLC, UPLC/MS

  • Polifenole
  • Procyjanidyny (met. floroglucynolizy)
  • Karotenoidy
  • Triterpenoidy
  • Cukry redukujące
  • Kwasy organiczne
  • On-line ABTS