Problematyka badawcza
- Badania składu chemicznego surowców roślinnych z upraw ekologicznych i konwencjonalnych
- Oznaczanie i identyfikacja polifenoli w owocach, warzywach i ziołach.
- Enzymatyczne i nieenzymatyczne reakcje polifenoli w produktach owocowych.
- Właściwości przeciwutleniające polifenoli z owoców, warzyw i ziół.
- Technologie soków owocowych bogatych w bioflawonoidy.
- Preparaty barwników antocyjanowych i związków polifenolowych.
- Mikroenkapsulacja związków bioaktywnych.
- Zastosowanie nanoemulsji.
- Zagospodarowanie odpadów z owoców i warzyw.
- Wpływ preparatów enzymatycznych na jakoś i wydajność soków z owoców i warzyw.
- Badania żywności funkcjonalnej pochodzenia roślinnego
- Biodostępność związków bioaktywnych w trakcie symulowanego trawienia in vitro
- Określenie potencjału przeciwutleniającego, przeciwcukrzycowego, przeciwotyłościowego, przeciwstarzeniowego i przeciwzapalnego
Podstawowe analizy składu chemicznego
- Sucha masa [PN-90/A-75101/03]
- Ekstrakt [PocketPal, Atago]
- Kwasowość czynna i miareczkowa [PN-90/A-75101/04]
- Kwas askorbinowy [PN-90/A-75101/11]
- Popiół [PN-90A-75101/08]
- Pektyny [met. Morrisa]
Analizy właściwości fizycznych
- Lepkość [lepkościomierz DV-II+ PRO, Brookfield]
- Zmętnienie [mętnościomierz HI 93703, HANNA]
- Barwa [ColorQuest XE, HunterLab]
- Aktywność wody [LABMASTER, Novasina]
Analizy spektrofotometryczne
- Polifenole ogółem
- Antocyjany ogółem
- Karotenoidy ogółem
- Chlorofil a i b
- Oznaczanie zaawansowanych produktów reakcji Maillarda (związki fluorescencyjne)
- Oznaczanie końcowych produktów reakcji Maillarda (indeks brązowienia)
- Właściwości antyglikacyjne in vitro
- Właściwości przeciwzapalne:
- Właściwości przeciwutleniające:
- DPPH
- ABTS
- FRAP
- ORAC
- QUENCHER
Analizy HPLC, UPLC, UPLC/MS
- Polifenole
- Procyjanidyny (met. floroglucynolizy)
- Karotenoidy
- Triterpenoidy
- Cukry redukujące
- Kwasy organiczne
- On-line ABTS