Badania naukowe

  • Jakość i bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego z uwzględnieniem niekonwencjonalnych technik utrwalania oraz wykorzystania biologicznie aktywnych substancji.
  • Izolacja biologicznie aktywnych substancji z surowców zwierzęcych i roślinnych oraz ich zastosowanie do ochrony zdrowia zwierząt i ludzi.
  • Ekstrakcja, charakterystyka właściwości funkcjonalnych oraz zastosowanie kolagenu i glikozaminoglikanów.
  • Otrzymywanie, charakterystyka i wykorzystanie enzymów hydrolitycznych, głównie proteolitycznych, do modyfikacji głównych składników żywności.
  • Waloryzacja i wykorzystanie surowców ubocznych przemysłu spożywczego.
  • Zastosowanie czynników sieciujących w produkcji kapsułek ze związkami bioaktywnymi.
  • Wykorzystania szczepionek drożdżowych w serowarstwie i ocena ich wpływu na cechy jakościowe serów.
  • Otrzymywanie, charakterystyka, w tym ocena aktywności i alergenności, biologicznie aktywnych peptydów z białek żywnościowych oraz ich dalsze wykorzystanie.
  • Analiza przydatności związków białkowych izolowanych z surowców zwierzęcych do ich wykorzystania farmaceutycznego i nutraceutycznego.
  • Projektowane innowacyjnych produktów żywnościowych, w tym o właściwościach żywności wygodnej, funkcjonalnej i celowanej. Wyroby wegetariańskie i wegańskie, zamienniki tłuszczu.
  • Kształtowanie jakości i cech prozdrowotnych żywności pochodzenia zwierzęcego.
  • Ocena jakości żywności ze szczególnym uwzględnieniem produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych.
  • Analiza cech chemicznych, fizycznych, funkcjonalnych i sensorycznych żywności.
  • Aktywność mikroorganizmów do tworzenia biofilmu i tworzenia mechanizmów oporności na antybiotyki.
  • Profilaktyka zdrowotna człowieka w aspekcie nutrigenomiki, nutrigenetyki i epigenetyki, zwyczaje żywieniowe historycznych i współczesnych populacji.
  • Badania interdyscyplinarne w zakresie drobiarstwa – współpraca w ramach Wiodącego Zespołu Badawczego DroPower Drobiarstwo od pola do stołu.