Jakość i bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego z uwzględnieniem niekonwencjonalnych technik utrwalania oraz wykorzystania biologicznie aktywnych substancji.
Izolacja biologicznie aktywnych substancji z surowców zwierzęcych i roślinnych oraz ich zastosowanie do ochrony zdrowia zwierząt i ludzi.
Ekstrakcja, charakterystyka właściwości funkcjonalnych oraz zastosowanie kolagenu i glikozaminoglikanów.
Otrzymywanie, charakterystyka i wykorzystanie enzymów hydrolitycznych, głównie proteolitycznych, do modyfikacji głównych składników żywności.
Waloryzacja i wykorzystanie surowców ubocznych przemysłu spożywczego.
Zastosowanie czynników sieciujących w produkcji kapsułek ze związkami bioaktywnymi.
Wykorzystania szczepionek drożdżowych w serowarstwie i ocena ich wpływu na cechy jakościowe serów.
Otrzymywanie, charakterystyka, w tym ocena aktywności i alergenności, biologicznie aktywnych peptydów z białek żywnościowych oraz ich dalsze wykorzystanie.
Analiza przydatności związków białkowych izolowanych z surowców zwierzęcych do ich wykorzystania farmaceutycznego i nutraceutycznego.
Projektowane innowacyjnych produktów żywnościowych, w tym o właściwościach żywności wygodnej, funkcjonalnej i celowanej. Wyroby wegetariańskie i wegańskie, zamienniki tłuszczu.
Kształtowanie jakości i cech prozdrowotnych żywności pochodzenia zwierzęcego.
Ocena jakości żywności ze szczególnym uwzględnieniem produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych.
Analiza cech chemicznych, fizycznych, funkcjonalnych i sensorycznych żywności.
Aktywność mikroorganizmów do tworzenia biofilmu i tworzenia mechanizmów oporności na antybiotyki.
Profilaktyka zdrowotna człowieka w aspekcie nutrigenomiki, nutrigenetyki i epigenetyki, zwyczaje żywieniowe historycznych i współczesnych populacji.
Badania interdyscyplinarne w zakresie drobiarstwa – współpraca w ramach Wiodącego Zespołu Badawczego DroPower Drobiarstwo od pola do stołu.
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.