Badania naukowe

Badania prowadzone w Katedrze koncentrują się na wykorzystaniu mikroorganizmów w szeroko pojętej biotechnologii.

Głównymi mikroorganizmami stosowanymi w badaniach są niekonwencjonalne drożdże Yarrowia lipolytica oraz grzyby strzępkowe z rodzaju Trichoderma. Prowadzone są również prace nad wykorzystaniem bakterii z rodzaju Bacillus, nad drożdżowymi szczepionkami dla serowarstwa, badania dotyczące aktywności killerowej, dominujących w serach drożdży Debaryomyces hansenii oraz budowy i funkcji ich liniowych plazmidów, a także prace z zakresu molekularnej diagnostyki drożdży.

Obecnie prowadzimy prace nad wykorzystaniem bakteriofagów w ochronie zwierząt hodowlanych.

Działalność dydaktyczna prowadzona jest z zakresu mikrobiologii (od podstawowych i ogólnych zagadnień do specjalizacji w kierunku mikrobiologii żywności), biochemii, biotechnologii przemysłowej, enzymologii oraz biologii molekularnej

  1. Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży, zwłaszcza gatunku Yarrowia lipolytica(produkcja: kwasów organicznych (cytrynowy, izocytrynowy, bursztynowy, α-ketoglutarowy, pirogronowy), alkoholi wielowodorotlenowych (mannitol, erytrytol), biosurfaktantów w tym aktywność przeciwdrobnoustrojowa nowych koniugatów biosurfaktant-lipaza immobilizowanych na powierzchni biopolimerów ; biosynteza tłuszczy i ich pochodnych  oraz wykorzystanie lotnych kwasów tłuszczowych do biosyntezy wosków; bioremediacja gruntów zanieczyszczonych związkami ropopochodnymi; charekterystyka: szlaku biosyntezy erytrytolu, regulacji metabolizmu glicerolu i cukrów, biosyntezy ściany komórkowej.
  2. Biotechnologiczne wykorzystanie grzybów strzępkowych, zwłaszcza z rodzaju Trichoderma sp. (produkcja enzymów litycznych (celulazy, ksylanazy, glukanazy, chitynazy); degradacja odpadów ligninocelulozowych; wykorzystanie preparatów grzybowych w biokontroli.
  3. Biotechnologiczne wykorzystanie bakteriofagów: ochrona zwierząt przed zakażeniami bakteryjnymi; wpływ bakteriofagów na mikrobiom przewodu pokarmowego drobiu.
  4. Biotechnologiczne wykorzystanie roślin oraz inżynierii genetycznej do poprawy cech użytkowych lnu; badania potencjału farmakologicznego roślin owadożernych.
  5. Inżynieria metaboliczna mikroorganizmów, zwłaszcza drożdży i grzybów strzępkowych: usprawnienie funkcjonowania natywnych szlaków metabolicznych (biosynteza erytrytolu, biosynteza tłuszczy); zwiększenie wachlarza dostępnych substratów do procesów biotechnologicznych; wprowadzanie heterologicznych szlaków biosyntezy lipidów i ich pochodnych w genom drożdży; wykorzystanie drożdży do degradacji plastików; poprawa zdolności celulolitycznych grzybów strzępkowych.
  6. Zagospodarowanie odpadów przemysłu rolno-spożywczego jako substratów w procesach biotechnologicznych.
  7. Chemiczne i enzymatyczne modyfikacje struktury naturalnych fofolipidów, lipofilizacja związków biologicznie aktywnych pod kątem zwiększania ich biodostepności w układach biologicznych, opracowanie nanostrukturalnych nośników lipidowych efektywnych w systemach dostarczania substancji o potwierdzonej aktywności terapeutycznej, opracowanie skutecznych formulacji w leczeniu i prewencji chorób nowotworowych, neurodegeneracyjnych i metabolicznych.
  8. Biotechnologiczne metody otrzymywania suplementów diety.

 Pracownicy Katedry uczestniczą w Wiodącym Zespole Badawczym „Biotechnologia dla życia i przemysłu- BioTech@Life