Aparatura badawcza będąca na wyposażeniu Katedry:
- chromatograf HPLC firmy Shimadzu z detektorami RID i UV-Vis
- chromatograf gazowy firmy Shimadzu GCMS-QP2010-SE z przystawką headspace HS-20 i detektorami FID, MS i portem olfaktometrycznym
- spektrofotometr Rayleigh UV 9200
- bioreaktor Sartorius Biostat A,
- analizatory Anton Paar DMA 4500 oraz Alex 500,
- czytnik mikropłytek BioTek Synergy H1
- lepkościomierze oscylacyjny Anton Paar Visco QC100 i Hopplera,
- analizator Foss Infratec 1241,
- mikrosłodowania,
- zaciernica Lochner Labor LB12,
- aparatura do określania: cech fizycznych i przemiałowych ziarna (młyny laboratoryjne Quadrumat Junior i Senior firmy Brabender, MLU-202 firmy Bühler)
- zestaw urządzeń do oceny jakości mąki poprzez wyznaczenie cech kleiku lub ciasta w skład, którego wchodzi: aparat do liczby opadania, farinograf, amylograf, ekstensograf oraz mixolab,
- laboratoryjna linia do produkcji pieczywa złożona z: miesiarek wolnoobrotowej (ZBPP, Bydgoszcz) oraz szybkoobrotowej (Stefan, Niemcy), komory fermentacyjnej (Tecnoeka S.r.l. Włochy), szafy termostatycznej (POL-EKO-Aparatura, Wodzisław Śląski), pieca firmy Ibis (GT 1800- dwukomorowy) wraz z komorą fermentacyjną,
- tłocznia laboratoryjna do wyrobu makaronów firmy La Monferrina.