Aparatura badawcza

Aparatura badawcza będąca na wyposażeniu Katedry:

  • chromatograf HPLC firmy Shimadzu z detektorami RID i UV-Vis
  • chromatograf gazowy firmy Shimadzu GCMS-QP2010-SE z przystawką headspace HS-20 i detektorami FID, MS i portem olfaktometrycznym
  • spektrofotometr Rayleigh UV 9200
  • bioreaktor Sartorius Biostat A,
  • analizatory Anton Paar DMA 4500 oraz Alex 500,
  • czytnik mikropłytek BioTek Synergy H1
  • lepkościomierze oscylacyjny Anton Paar Visco QC100 i Hopplera,
  • analizator Foss Infratec 1241,
  • mikrosłodowania,
  • zaciernica Lochner Labor LB12,
  • aparatura do określania: cech fizycznych i przemiałowych ziarna (młyny laboratoryjne Quadrumat Junior i Senior firmy Brabender, MLU-202 firmy Bühler)
  • zestaw urządzeń do oceny jakości mąki poprzez wyznaczenie cech kleiku lub ciasta w skład, którego wchodzi: aparat do liczby opadania, farinograf, amylograf, ekstensograf oraz mixolab,
  • laboratoryjna linia do produkcji pieczywa złożona z: miesiarek wolnoobrotowej (ZBPP, Bydgoszcz) oraz szybkoobrotowej (Stefan, Niemcy), komory fermentacyjnej (Tecnoeka S.r.l. Włochy), szafy termostatycznej (POL-EKO-Aparatura, Wodzisław Śląski), pieca firmy Ibis (GT 1800- dwukomorowy) wraz z komorą fermentacyjną,
  • tłocznia laboratoryjna do wyrobu makaronów firmy La Monferrina.