Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych

Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych jest jedną z 8 Katedr Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Badania prowadzone w Katedrze koncentrują się na ocenie jakości, wartości technologicznej oraz kształtowaniu zdrowotności surowców roślinnych i ich przetworów. Problematyka badawcza Katedry dotyczy oznaczania, identyfikacji, enzymatycznych i nieenzymatycznych reakcje oraz właściwości przeciwutleniających polifenoli z owoców, warzyw i ziół, a także zagospodarowania odpadów z owoców i warzyw.

Działalność dydaktyczna prowadzona jest z zakresu przechowalnictwa, doświadczalnictwa technologicznego, przetwórstwa owoców, warzyw i nutraceutyków roślinnych, rysunku technicznego, gospodarki energetycznej i wodno-ściekowej, ekologii i ochrony środowiska oraz projektowania technologicznego zakładów przemysłu spożywczego.