Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności kształci studentów na kierunkach związanych z biotechnologią oraz żywnością i żywieniem: żywienie człowieka i dietetyka, technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analiza żywności oraz jedynym w Polsce kierunku dualnym technologia i organizacja gastronomii, w ramach którego studenci zdobywają wiedzę teoretyczną na uczelni i doświadczenie u przedsiębiorców z branży hotelarskiej, restauracyjnej i cateringowej. Ponadto, wspólnie z hiszpańską uczelnią Miquel Hernandez University prowadzone są studia w języku angielskim food technology, którego absolwenci otrzymują dyplomy ukończenia studiów na obu uczelniach.
Wydział oferuje również kształcenie w ramach studiów podyplomowych takich, jak: technologia winiarstwa, technologia piwowarstwa, psychodietetyka, zioła i nutraceutyki, Agro-unia, żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna.
Kierunki o żywności i żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu od lat plasują się na podium najlepszych kierunków studiów w corocznym rankingu „Perspektyw”, a uczelnia notowana jest w międzynarodowym Rankingu Szanghajskim w obszarze Food Sciences and Technology.
Kształcenie na wydziale jest ściśle powiązane z prowadzoną działalnością naukową, która w dyscyplinie technologia żywności i żywienia koncentruje się m.in. na wytwarzaniu produktów o podwyższonej wartości zdrowotnej z uwzględnieniem naturalnych źródeł nutraceutyków, określeniu wpływu czynników surowcowych i technologicznych na właściwości fizyko-chemiczne, funkcjonalne, sensoryczne, odżywcze i prozdrowotne produktów żywnościowych, poprawie jakości i bezpieczeństwa żywności z uwzględnieniem niekonwencjonalnych technik utrwalania.
Do najważniejszych kierunków badawczych w naukach biologicznych można zaliczyć z kolei biotechnologiczne zagospodarowanie produktów ubocznych i surowców odpadowych do produkcji wartościowych związków, inżynierię metaboliczną prowadzącą do usprawniania oraz modyfikacji natywnych szlaków metabolicznych, biotransformacje i biokatalizę zmierzające do otrzymywania i modyfikacji związków o istotnych właściwościach biologicznych.