Jak powstało Koło Absolwentów Wydziału Melioracji Wodnych Wyższej Szkoły Rolniczej we Wrocławiu
W dniach 6 i 7 marca 1964 roku odbył się Zjazd Koleżeński absolwentów Wydziału Melioracji Wodnych, ówczesnej Wyższej Szkoły Rolniczej we Wrocławiu. Oficjalnymi organizatorami Zjazdu byli Dziekan i Rada Wydziału oraz Komitet Organizacyjny Koła Absolwentów Wydziału. Okazją do urządzenia Zjazdu była 10. rocznica wydania pierwszych dyplomów absolwentom Wydziału Melioracji Wodnych.
Zjazd był (...)
https://wiksig.upwr.edu.pl/wydzial/absolwenci/historia
Uprawiana była od dawna, ale odkrył ją ponownie w latach 20. XX wieku prof. Kazimierz Rouppert. Fasola z orzełkiem to efekt samoistnej mutacji. Pod zaborem rosyjskim za jej uprawę groziły wysokie kary. Tradycyjnie dodawano ją do potraw wigilijnych jako symbol tęsknoty za wolnością i niepodległością.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/jesli_swieto_to_z_fasola_niepodleglosci-262.html
Były podziękowania pełne wzruszeń, ale też przypomnienie historii polskiej nauki tworzonej przez wybitne postaci związane z Katedrą Chemii Żywności i Biokatalizy – tak świętowano 70-lecie istnienia jednostki, która od początku była jednym z naukowych filarów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/70-lat-katedry-chemii-zywnosci-i-biokatalizy-3890.html
Australia
Royal Melbourne Institute of Technologywww.rmit.edu.auRok zawarcia umowy: 2013Koordynator: dr hab. inż. Jarosław Bosy, prof. nadzw.
Azerbejdżan
Baku State Universitywww.bsu.edu.azRok zawarcia umowy: 2010Koordynator: dr Krystyna Bryś
Chiny
Changsha Research Institute of Mining and MetalurgyRok zawarcia umowy: 1994Koordynator: prof. dr hab. Jerzy Sobota
Hunan Agricultural University w Changshawww.hunau.net/enRok podpisania ostatniej umowy: 2008Koordynator: prof. dr hab. Jerzy (...)
https://wiksig.upwr.edu.pl/wspolpraca/wspolpraca-z-zagranica
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.