Numer oferty: 07/2023/TŻ
Nazwa rozwiązania: Piwo o obniżonej zawartości acetaldehydu
BACKGROUND
Piwo jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych na świecie. Tradycyjnie receptura piwa opiera się na czterech składnikach: wodzie, słodzie, drożdżach i chmielu. Jednak coraz bardziej wymagający, świadomi konsumenci o wyrafinowanych gustach poszukują nowych smaków, w tym owocowych. Atrakcyjnym dodatek mogłyby stanowić więc np. winogrona.
Wyniki badań wskazują, że związki zawarte (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/piwo-o-obnizonej-zawartosci-acetaldehydu
Numer oferty: 13/2023
Nazwa rozwiązania: Stanowisko do procesu suchej fermentacji beztlenowej i produkcji biogazu
BACKGROUND
Wraz z rozwojem cywilizacji zapotrzebowanie na energię wzrasta. Tymczasem zasoby paliw kopalnych powoli się wyczerpują, a ich wykorzystywanie w znacznym stopniu przyczynia się do pogłębiania efektu cieplarnianego. Gazy cieplarniane powstają również w rolnictwie oraz przy hodowli zwierząt. Rozwiązaniem tego problemu są biogazownie rolnicze, w których można (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/stanowisko-do-procesu-suchej-fermentacji-beztlenowej-i-produkcji-biogazu
Numer oferty: 08/2023/TŻ
Nazwa rozwiązania: Piwo ze słodu bezglutenowego
BACKGROUND
Część populacji cierpiąca na celiakię i inne schorzenia układu pokarmowego nie może spożywać glutenu albo może spożywać tylko niewielkie ilości produktów zwierających tę substancję. Piwo jest jednym z produktów odradzanych populacji cierpiącej na schorzenia tego typu, gdyż jednym z podstawowych surowców wykorzystywanych do wytworzenia piwa jest słód jęczmienny, wytwarzany z nasion jęczmienia. Oferta firm (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/piwo-ze-slodu-bezglutenowego
Numer oferty: 16/2023
Nazwa rozwiązania: Pasza do dokarmiania lub podkarmiania pszczół
BACKGROUND
Pszczoła miodna podobnie jak inne zwierzęta, do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje składników energetycznych w postaci węglowodanów, składników budulcowych w postaci białka oraz składników regulujących takich jak witaminy, sole mineralne i błonnik. Niedobór któregokolwiek ze składników wpływa negatywnie na prawidłowe funkcjonowanie ich organizmów. Ostatnie zmiany warunków pogodowych (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/pasza-do-dokarmiania-lub-podkarmiania-pszczol
Pracownicy IIŚ osiągają nie tylko znakomite wyniki w badaniach naukowych, ale również angażują się w aktywną promocję naszych kierunków studiów inżynierii środowiska, inżynierii i gospodarki wodnej, bioeconomy, budownictwa, geodezji, inżynierii bezpieczeństwa. W semestrze zimowym 2023/2024 spotkali się z uczniami szkół średnich m.in. ZSOiZ w Lwówku Śląskim, LO im. Marii Skłodowskiej-Curie w Strzelinie oraz ZSTE w Rakowicach Wielkich. Podzielili się z nimi swoją wiedzą i pasją.
https://wiksig.upwr.edu.pl/wydzial/struktura/instytut-inzynierii-srodowiska/aktualnosci/inspirujace-warsztaty-w-instytucie-inzynierii-srodowiska-149.html
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.