Dnia 30 października 2024 roku we Wrocławiu miało miejsce podpisanie Porozumienia o współpracy pomiędzy Wydziałem Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr, a Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie. Ze strony Uczelni sygnatariuszem umowy była dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności dr hab. inż. Barbara Żarowska, profesor uczelni. Szkołę natomiast reprezentował dyrektor mgr Robert Majchrowicz.
Strony wyraziły wolę realizacji przedmiotu wzajemnej współpracy poprzez:
· konsultacje w zakresie ustalania rodzaju i tematyki zajęć dydaktycznych dla uczniów Szkoły
· organizację wykładów i zajęć w siedzibie UPWr lub na terenie Szkoły
· realizację potencjalnych projektów edukacyjnych wspierających rozwój uczniów w zakresie nauk o żywności, gastronomii, żywienia człowieka oraz dietetyki
· dokonywanie ustaleń w zakresie szczegółowych obowiązków Stron przy okazji organizacji zajęć oraz różnych wspólnych przedsięwzięć.
Współpraca pomiędzy naszymi jednostkami to znaczący krok w kierunku wsparcia młodzieży w rozwijaniu ich zainteresowań i kompetencji w obszarach technologii żywności, technologii gastronomii oraz żywienia człowieka. Dzięki możliwości zdobywania specjalistycznej wiedzy i umiejętności uczniowie zyskają pewność siebie oraz lepsze przygotowanie do przyszłego zawodu, a także zostaną zainspirowani do dalszego kształcenia się i podejmowania wyzwań związanych ze studiami w tych dynamicznie rozwijających się dziedzinach.