Biotechnologiczne zastosowanie drożdży, zwłaszcza gatunku Yarrowia lipolytica (biosynteza: kwasów organicznych (cytrynowego, izocytrynowego, bursztynowego, α-ketoglutarowego, pirogronowego), polioli (mannitolu, erytrytolu), pochodnych lipidów i lipidów; produkcja biosurfaktantów; bioremediacja gleby skażonej związkami ropopochodnymi; charakterystyka: szlaku biosyntezy erytrytolu, regulacji metabolizmu glicerolu i cukrów, biosyntezy ściany komórkowej;
Biotechnologiczne wykorzystanie grzybów strzępkowych, zwłaszcza z rodzaju Trichoderma (produkcja enzymów litycznych (celulaz, ksylanaz, glukanaz, chitynaz); degradacja odpadów lignocelulozowych; wykorzystanie preparatów grzybowych w biokontroli);
Biotechnologiczne wykorzystanie bakteriofagów (ochrona zwierząt przed infekcjami bakteryjnymi i badanie preparatów fagowych o potencjalnym zastosowaniu w leczeniu chorób ludzkich);
Biotechnologiczne wykorzystanie roślin; inżynieria genetyczna lnu w celu poprawy jego właściwości użytkowych;
Inżynieria metaboliczna mikroorganizmów, zwłaszcza drożdży i grzybów strzępkowych (doskonalenie natywnych szlaków metabolicznych (biosynteza erytrytolu, biosynteza lipidów); zwiększenie zakresu dostępnych substratów dla procesów biotechnologicznych; wprowadzenie heterologicznych szlaków biosyntezy lipidów i ich pochodnych; poprawa właściwości celulolitycznych grzybów strzępkowych);
Zagospodarowanie odpadów przemysłu rolno-spożywczego i ich zastosowanie jako substratów w procesach biotechnologicznych;
Chemiczne i enzymatyczne modyfikacje struktury naturalnych fosfolipidów, lipofilizacja związków biologicznie aktywnych w aspekcie zwiększenia ich biodostępności w układach biologicznych, opracowanie nanostrukturalnych nośników lipidowych skutecznych w systemach dostarczania substancji o potwierdzonej aktywności terapeutycznej, opracowanie efektywnych preparatów w leczeniu i profilaktyce chorób nowotworowych, neurodegeneracyjnych i metabolicznych;
Biotechnologiczne metody otrzymywania suplementów diety.
Opracowanie nowych, tanich i przyjaznych środowisku metod syntezy bioaktywnych związków (polifenoli, steroidów, fosfolipidów, białek, terpenów, laktonów);
Zastosowanie biokatalizy (całe komórki mikroorganizmów, izolowane enzymy, reakcje chemo-enzymatyczne);
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.