Tematyka prac badawczych

Tematy badawcze

  • Biotechnologiczne zastosowanie drożdży, zwłaszcza gatunku Yarrowia lipolytica (biosynteza: kwasów organicznych (cytrynowego, izocytrynowego, bursztynowego, α-ketoglutarowego, pirogronowego), polioli (mannitolu, erytrytolu), pochodnych lipidów i lipidów; produkcja biosurfaktantów; bioremediacja gleby skażonej związkami ropopochodnymi; charakterystyka: szlaku biosyntezy erytrytolu, regulacji metabolizmu glicerolu i cukrów, biosyntezy ściany komórkowej;
  • Biotechnologiczne wykorzystanie grzybów strzępkowych, zwłaszcza z rodzaju Trichoderma (produkcja enzymów litycznych (celulaz, ksylanaz, glukanaz, chitynaz); degradacja odpadów lignocelulozowych; wykorzystanie preparatów grzybowych w biokontroli);
  • Biotechnologiczne wykorzystanie bakteriofagów (ochrona zwierząt przed infekcjami bakteryjnymi i badanie preparatów fagowych o potencjalnym zastosowaniu w leczeniu chorób ludzkich);
  • Biotechnologiczne wykorzystanie roślin; inżynieria genetyczna lnu w celu poprawy jego właściwości użytkowych;
  • Inżynieria metaboliczna mikroorganizmów, zwłaszcza drożdży i grzybów strzępkowych (doskonalenie natywnych szlaków metabolicznych (biosynteza erytrytolu, biosynteza lipidów); zwiększenie zakresu dostępnych substratów dla procesów biotechnologicznych; wprowadzenie heterologicznych szlaków biosyntezy lipidów i ich pochodnych; poprawa właściwości celulolitycznych grzybów strzępkowych);
  • Zagospodarowanie odpadów przemysłu rolno-spożywczego i ich zastosowanie jako substratów w procesach biotechnologicznych;
  • Chemiczne i enzymatyczne modyfikacje struktury naturalnych fosfolipidów, lipofilizacja związków biologicznie aktywnych w aspekcie zwiększenia ich biodostępności w układach biologicznych, opracowanie nanostrukturalnych nośników lipidowych skutecznych w systemach dostarczania substancji o potwierdzonej aktywności terapeutycznej, opracowanie efektywnych preparatów w leczeniu i profilaktyce chorób nowotworowych, neurodegeneracyjnych i metabolicznych;
  • Biotechnologiczne metody otrzymywania suplementów diety.
  • Opracowanie nowych, tanich i przyjaznych środowisku metod syntezy bioaktywnych związków (polifenoli, steroidów, fosfolipidów, białek, terpenów, laktonów);
  • Zastosowanie biokatalizy (całe komórki mikroorganizmów, izolowane enzymy, reakcje chemo-enzymatyczne);
  • Izolowanie produktów naturalnych zielonymi rozpuszczalnikami (DES);
  • Poszukiwanie mikroorganizmów o określonej aktywności oraz badanie ich szlaków metabolicznych;
  • Określenie właściwości fizyko-chemicznych związków oraz wpływu ich struktury na aktywność biologiczną;
  • Badanie aktywności przeciwnowotworowej, przeciwdrobnoustrojowej, przeciwzapalnej, cytotoksycznej, przeciwutleniającej, przeciwcukrzycowej, hemolitycznej;
  • Badanie oddziaływań związków z błonami biologicznymi i biomolekułami;
  • Poszukiwanie nowych lipidowych nośników związków aktywnych przeciwnowotworowo w terapii celowanej;
  • Analiza molekularnego mechanizmu działania związków bioaktywnych na komórki;
  • Wykorzystanie ekstraktów roślinnych do izolowania związków bioaktywnych o potencjalnym zastosowaniu jako suplementy diety i nutraceutyki;
  • Biorafinacja produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego jako cennego i odnawialnego źródła dodatków do żywności funkcjonalnej.